Eigen huis en uit elkaar? Verkopen of verdelen?


Als je uit elkaar gaat – gehuwd of ongehuwd – en je hebt samen een eigen huis, dan moet je afspraken maken over wat je met dat huis gaat doen. Ga je het verkopen, ga je het verdelen of blijf je – noodgedwongen – nog even samen in het huis wonen?

Verkopen

Heb je samen een huis en ga je uit elkaar, dan kunnen jullie besluiten het huis te verkopen. Dat kan zijn omdat geen van beiden alleen de hypotheek op kan brengen of omdat jullie simpelweg niet in het huis willen blijven wonen. Jullie moeten wel beiden akkoord zijn met de verkoop van het huis. Bij de verkoop kan een overwaarde vrijkomen of een restschuld overblijven. Deze moet worden verdeeld volgens de eigendomsverhouding.

Verdelen

Jullie kunnen ook afspreken dat een van beiden het huis overneemt. In dat geval laat je het huis taxeren, daar trek je de openstaande hypotheek vanaf en de overwaarde of de restschuld verdeel je. Dan is het klaar. Maar let op! Een inboedel kun je in onderling overleg verdelen. Ook een gezamenlijke bankrekening kun je samen verdelen: je gaat naar de bank, heft de rekening op en verdeelt het geld of je laat de rekening op naam van een van jullie beiden zetten en betaalt de helft aan je ex-partner. Maar om een huis te verdelen is een notariële akte nodig. In juridisch spraakgebruik heb je het dan over verdeling; als je een verdeling hebt, hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen.

Samen in het huis blijven of samen aansprakelijkheid dragen

Wil een van jullie beiden het huis overnemen, dan moet je vervolgens nog toestemming bij de bank vragen. Ook al kun je de hypotheek betalen, het kan zijn dat de bank daar anders over denkt omdat zij andere normen hanteren dan jijzelf. Dat is de reden dat mensen soms noodgedwongen samen in een huis blijven wonen. Een andere oplossing is dat jullie samen aansprakelijk blijven, maar dat slechts een van jullie in het huis blijft wonen en dat diegene dan ook alle kosten betaalt. Zorg dan wel dat je dat ook formeel regelt. Dat gebeurt lang niet altijd. Mensen vergeten het simpelweg. Kan je ex-partner de hypotheek niet – meer – betalen? Dan zal de bank dus bij jou voor de deur staan. En daar zit je vast niet op te wachten.

Meer weten?

Wil je meer weten over verdeling of heb je vragen over gezamenlijke aansprakelijkheid voor het huis na scheiding? Neem gerust contact met ons op.