Kan ik een woning kopen of een testament opstellen in tijden van Corona?


Sommige dingen zijn lastig geworden nu we 1,5 meter afstand van elkaar moeten houden. Het is duidelijk dat een bezoek aan de kapper moet worden uitgesteld, maar we merken dat veel mensen denken dat ze nu ook geen zaken bij de notaris meer kunnen regelen. Gelukkig is dat niet waar. Hypotheekakten tekenen of testamenten opstellen of wijzigen kan allemaal nog steeds. Er is alleen iets meer creativiteit voor nodig.

Hoe teken je voor de overdracht van een woning in tijden van Corona?

De overdracht van huizen gaat in deze coronatijd anders dan voorheen. Zo nemen veel notarissen de akte telefonisch met de kopers en verkopers door. De verkoper tekent de akte vervolgens met een volmacht. De koper moet echter wel ‘live’ voor de koop tekenen als de woning (mede) wordt gefinancierd door een hypothecaire geldlening. Normaal gesproken is dit een feestelijk moment met de makelaar, ouders, kinderen of vrienden erbij. Dat is nu helaas niet mogelijk. Alleen de kopers en de notaris zijn bij het passeren van de akte aanwezig. Aangezien de akte al telefonisch is besproken, neemt dit slechts een paar minuten in beslag. Als de kopers voor de aankoop van de woning geen hypotheek nodig hebben, kan ook de koper de akte tekenen met een volmacht.

Testament

Het opstellen van testamenten gaat nu ook iets anders. Het heeft de voorkeur om het testament eerst via videobellen te bespreken met de (kandidaat-)notaris. Daarbij controleert de (kandidaat-)notaris zoveel mogelijk dat degene die het testament opstelt, op dat moment niet wordt beïnvloed door anderen. Iemand moet in alle rust zijn wensen en vragen met de notaris kunnen bespreken. Ook maakt de (kandidaat-)notaris een inschatting van jouw wensen en van jouw wilsbekwaamheid. Hij of zij bespreekt dan met jou de vervolgstappen. De uiteindelijke ondertekening van het testament vindt nog steeds persoonlijk plaats bij de notaris op kantoor.

Videobellen

Vanwege de situatie heeft de wetgever een tijdelijke noodwet opgesteld. Hierin staat bijvoorbeeld dat het ondertekenen van een testament onder voorwaarden toch op afstand kan plaats vinden door middel van videobellen. Dit kan alleen onder de voorwaarde dat je niet voor de notaris kan verschijnen vanwege thuisisolatie vanwege het virus, of omdat je in een verpleeghuis verblijft. Alle voorwaarden lezen? Kijk dan snel hier!

Aarzel niet om vragen te stellen

Wil je een testament opstellen of jouw testament wijzigen of twijfel je of je in jouw testament de juiste keuzes heeft gemaakt? Aarzel niet en neem contact op met de notaris. Die kan jou adviseren of wijzigen echt nodig is. Ook kan hij mogelijke zorgen voor jou wegnemen. Is wijzigen van jouw testament echt nodig, dan bespreekt hij met jou op welke manier dit het beste geregeld kan worden.