Notariskantoor Mathijsen en Weijs is aangesloten bij Elan Notarissen.
Wij verwijzen u graag door naar de website van Elan Notarissen: www.elannotarissen.nl.
Als je bezit erft, ben je verplicht aangifte te doen. Zo simpel is het. Het is verstandig dit door een professional te laten doen. Niet alleen omdat de aangifte van erfbelasting voor een leek buitengewoon ingewikkeld is, het kan je ook heel wat opleveren.
Voor elke vorm van belasting geldt dat de verantwoordelijkheid om aangifte te doen bij de burger ligt. Dus ook als je bezit erft, ben je verplicht om aangifte te doen. Bij erfbelasting is er één maar: als dat wat je erft minder is dan je volgens de vrijstelling mag erven, hoef je in principe geen aangifte te doen. Word je daarentegen toch door de belastingdienst uitgenodigd om aangifte te doen, dan geldt de verplichting weer wel.
Aangifte erfbelasting doen, is voor een leek buitengewoon ingewikkeld. Het is niet zoals bij de jaarlijkse aangifte een kwestie van de ingevulde cijfertjes controleren en klaar ben je. Bij erfbelasting gaat het om een aangifte met z’n eigen eigenaardige gevallen, en het is zeker geen gelopen race dat je het tot een goed einde brengt. Niet alleen kun je jezelf daarbij flink in de vingers snijden, je kunt ook heel wat voordelen mislopen. En dat zou toch zonde zijn.
Zo rekent de belastingdienst bij het heffen van de erfbelasting gemakshalve met de WOZ-waarde van een woning (als die er is) in plaats van met de werkelijke waarde van de woning. Dat is belastingtechnisch – gezien de hoge woningprijzen – voordelig, maar pas op dat je niet een groot voordeel laat liggen! Stel, er is een gezin: vader, moeder en twee kinderen. Vader komt te overlijden en moeder blijft achter met twee kinderen. De aangifte over de erfbelasting moet worden gedaan. Laten we zeggen dat de erfdelen van de kinderen 50.000 euro per kind zijn, gebaseerd op een deel van het bezit plus de WOZ-waarde van de woning. Maar als je rekent met de werkelijke waarde van de woning – wat gewoon is toegestaan –, kom je misschien wel op een erfdeel van 80.000 euro per kind. Dat betekent een hoger erfdeel van 30.000 per kind, waarover je geen cent erfbelasting hoeft te betalen, nu niet en in de toekomst niet. Wanneer moeder komt te overlijden, mag die belastingvrije ‘tegoedbon’ van 80.000 euro – het vaderlijk erfdeel van de kinderen – belastingvrij uit haar vermogen worden opgeëist. En als moeder naar een zorginstelling gaat, mag die 80.000 euro uitgekeerd worden voordat de zorgverzekeraar aan komt kloppen (mits tijdig uitgekeerd). Belangrijk is echter dat je deze meerwaarde (80.000 in plaats van 50.000) goed notarieel laat vastleggen, eventueel nog voorzien van een rente (maximaal 6%) zodat die 80.000 ook nog eens (belastingvrij) gaat groeien.
Dit is slechts een voorbeeld van de voordelen die je mis kunt lopen als je zelf aangifte erfbelasting doet. Bij de meeste mensen is erfbelasting een onbekend en moeilijk terrein en de Belastingdienst trekt zelf niet aan de bel als je iets laat liggen. Vragen over erfbelasting? Neem gerust contact met ons op.